فرق برنج کشت اول و برنج کشت دوم ( کدام یک بهتر است ؟ )
فرق برنج کشت اول و برنج کشت دوم ایرانی چیست؟ در نواحی مختلف ایران، فرآیند کاشت و برداشت برنج با تفاوت هایی همراه است. کاشت برنج در اغلب نقاط از اوایل فروردین شروع شده و تا انتهای مرداد ادامه دارد. اما در برخی مناطق، پس از برداشت برنج کشت اول، مزارع دوباره زیرکشت میروند که به عنوان برنج کشت دوم شناخته می شود. این مقاله از برنجکده به فرق بین این دو نوع کشت می پردازد.
عده ای اعتقاد دارند که برنج کشت دوم به علت شرایط جوی متفاوت، دارای عطر و طعم بیشتری است. در عین حال، برخی دیگر معتقدند که برنج کشت اول به دلیل شرایط رشد بهتر، کیفیت بیشتری دارد. اگر شما هم بین این دو دسته گیر افتادید و نمی دانید کدام نوع برنج را برای مصرف تهیه کنید، در ادامه با ما همراه باشید تا با بررسی مزایا و معایب هر یک، شما را برای تصمیم گیری بهتر راهنمایی کنیم.
برنج کشت اول چیست؟
برنج کاشت اول یکی از مهمترین فرآیندهای کشاورزی در ایران است که هر ساله با آغاز سال جدید اجرا می شود. این فرآیند به ترتیب شامل آماده سازی بذر، انتقال به انبار جهت پاشیدن بذر و آمادهسازی شالیزار برای کاشت برنج می شود.
مراحل بعدی شامل رشد و نمو بذر در خزانه، کاشت برنج، مدیریت شالیزار برای یکنواخت سازی مزارع و حذف علف های هرز خواهد شد. تا پایان ماه تیر، کشاورزان به بهره برداری از محصول برنج خود می پردازند.
گونه برنج با نوع خاک و شرایط آب و هوایی منطقه بستگی دارد و در نتیجه زمان برداشت نیز متغیر خواهد بود. در مناطق شمال کشور که دارای شرایط آب و هوایی متفاوتی هستند، کشاورزان به کاشت انواع گونه های برنج مختلف دست می زنند. به همین دلیل، مقایسه تفاوت برنج کشت اول و دوم نه تنها در زمان برداشت بلکه در خصوصیات دیگر نیز مشهود است.
برنج کشت دوم چیست؟
برنج کشت دوم یا دوباره کشت به کاشت برنج پس از برداشت محصول کشت اول گفته می شود. این نوع کشت معمولا در فصل پاییز و ماه آبان انجام می شود. مراحل نگهداری و کاشت در این کشت مشابه با کشت اول است با این تفاوت که در زمان تهیه بذر دیگر نیاز به هوای گرم نداریم؛ زیرا آفتاب تابستان در این مرحله نیز موجود است.
برنج کشت دوم در شهرستان هایی از جمله فریدونکنار و بابلسر استان مازندران رایج است و به دلیل شرایط ملایم آب و هوا و وجود آب فراوان، محصول با کیفیتی تولید می شود. تاجران و فروشندگان برنج از این مناطق بهره می برند و برنج کشت دوم این شهرستان ها به بازار عرضه می شود.
توجه به نوع برنج در کشت دوم نیز حائز اهمیت است. استفاده از گونه های زودرس و مقاوم به سرما در این کشت توصیه می شود. بینام و امراللهی به عنوان گونه های مناسب برای برنج کشت دوم شناخته شده اند. از سوی دیگر، نوع هاشمی و طارم در این کشت کمتر دیده می شوند.
آب و هوای گرم و رطوبت مناسب، همراه با کاشت برنج طبع گرم از مواردی است که باید در نظر گرفته شود. همچنین مهم است که کشاورزان در زمان مناسب اقدام به برداشت نمایند.
فرق برنج کشت اول و برنج کشت دوم چیست؟
فرق برنج کشت اول و برنج کشت دوم زیاد است؛ برخی از مهم ترین فرق برنج کشت اول و برنج کشت دوم شامل موارد زیر می شوند:
- برنج کشت دوم معمولا به مراحل رشد بیشتری از نور آفتاب و باران پاییزی دسترسی دارد که ممکن است عطر و طعم بیشتری را به آن ببخشد. این نوع برنج نیاز به آبیاری بیشتر دارد و برای رشد کامل به هوای گرم و مرطوب نیاز خواهد داشت.
- برنج کشت دوم اغلب در استان مازندران کشت می شود و به آب فراوان و شرایط آب و هوایی مساعد احتیاج دارد. این برنج از گونه های زودرس و مقاوم به سرما است. همچنین عطر و طعم برنج کشت دوم از نظر کشاورزان بیشتر است و کیفیت آن مرغوب تر گزارش شده است.
- برنج کشت دوم با نیاز به آب و هوای گرم تر و آبیاری فراوان به عنوان یک گزینه با کیفیت در بازار حضور دارد. این نوع برنج به دلیل موارد فوق اغلب قیمت بالاتری نیز دارد. همچنین از نظر کشاورزان، کاشت و بهره برداری از برنج کشت دوم سخت تر است، اما سودآوری بیشتری دارد.
- با توجه به اینکه در کشت دوم زمین در کشت اول سم پاشی و آماده شده است؛ بنابراین نیاز به سم پاشی کمتری نسبت به برنج کشت اول دارد. این موضوع می تواند به کاهش هزینه های تولید کمک کند.
- به دلیل آفتاب بیشتری که به کشت می خورد، برنج کشت دوم سریعتر پخته می شود. برنج کشت دوم معمولا نسبت به برنج کشت اول دانه های شکسته کمتری دارد. این موضوع افزایش کیفیت دانه ها و در نهایت سوددهی بیشتر را نتیجه می دهد.
مزایای برنج کشت اول
با توجه به فرق برنج کشت اول و برنج کشت دوم، مزایای برنج کشت اول شامل موارد زیر می شود:
- پخت مناسب مخصوص طبخ:
برنج کشت اول برای طبخ غذاهای مختلف، بهترین پخت را شکل می دهد. - طعم و عطر مناسب در طبخ:
برنج کشت اول طعم و عطر خوبی دارد که در طبخ غذاها از آن بهره برده می شود. - استفاده مناسب از سموم کشاورزی:
از آنجا که برنج کشت اول معمولا از بذر گونه های متناسب با شرایط سرما استفاده می کند، نیاز به سموم کشاورزی کمتری دارد که می تواند به حفظ محیط زیست کمک کند. - بهره برداری آسان نسبت به کشت دوم:
برنج کشت اول معمولا در اوایل تابستان برداشت می شود که فرآیند بهره برداری را نسبت به برنج کشت دوم که در فصل پاییز برداشت می شود، ساده تر می کند.
معایب برنج کشت اول
معایب برنج کشت اول موارد زیر خواهند بود:
- کیفیت برنج بستگی به نحوه درست کشاورزی دارد:
کیفیت برنج کشت اول به میزان مهارت و دقت کشاورز در فرآیند کشت، آبیاری و مدیریت زمین بستگی دارد. عواملی مانند انتخاب گونه برنج، مقدار و زمان آبیاری و کنترل آفات تأثیر مستقیمی بر کیفیت نهایی برنج دارند. - خاک و بستر مناسب شالیزار بر کشت اول تاثیر دارد:
اطمینان از بهینه بودن شرایط خاک و بستر کشت در شالیزارها امری حیاتی است. خاک حاوی عناصر غذایی مورد نیاز، مناسب برای رشد برنج و خطرناک نبودن از نظر آلودگی ها به سلامتی برنج و کیفیت آن اهمیت دارد.
مزایای برنج کشت دوم
با توجه به فرق برنج کشت اول و برنج کشت دوم، مزایای برنج کشت دوم شامل موارد زیر می شوند:
- پخت بسیار بالا برای طبخ:
برنج کشت دوم به دلیل رشد در فصل پاییز و استفاده از نعمت باران پاییزی، دارای پخت بالاتری برای طبخ است. - عطر و طعم بسیار زیاد نسبت به کشت اول:
برنج کشت دوم به دلیل رشد در شرایط آب و هوایی مخصوص فصل پاییز و استفاده از باران پاییزی، می تواند دارای عطر و طعم بیشتری نسبت به برنج کشت اول باشد. - کشت دوم ضریب بالایی در مرغوب بودن دارد:
برنج کشت دوم با توجه به شرایط محیطی مناسب تر می تواند مرغوبیت بالاتری نسبت به برنج کشت اول داشته باشد.
این مزایا نشان دهنده ویژگی های مثبت برنج کشت دوم در زمینه پخت، طعم و مرغوب بودن برنج است.
معایب برنج کشت دوم
معایب برنج کشت دوم می تواند موارد زیر باشند:
- سموم نسبت به کشت اول، به میزان بیشتری به خوشه های برنج زده می شود:
گاهی اوقات ممکن است برنج کشت دوم به دلیل شرایط محیطی خود نیاز به استفاده بیشتر از سموم کشاورزی داشته باشد. - بهره برداری سخت و مشکل بدلیل مشکلات آب و هوایی:
کشت دوم معمولا نیاز به مراقبت بیشتر در شرایط آب و هوایی خاص دارد و ممکن است بهره برداری از آن به دلیل مشکلات آب و هوایی مشکلاتی را به دنبال داشته باشد. - قیمت بالا بدلیل سختی در بهره برداری:
به دلیل سختی و هزینه های بالای بهره برداری، برنج کشت دوم ممکن است با قیمت بالاتری در بازار عرضه شود که ممکن است به عنوان یک معیار منفی باشد.
در آخر در این مقاله از برنجکده تلاش کردیم به وضوح فرق برنج کشت اول و برنج کشت دوم را بررسی کنیم و انتخاب برنج بهتر را به خریدار واگذار کنیم. اگر قصد خرید برنج کشت اول و یا دوم را دارید می توانید به صفحه خرید برنج ایرانی مراجعه کنید. در این صفحه لیست کاملی از انواع برنج های کشت اول و دو را خواهید دید و می توانید بسته به سلیقه خود و موارد ذکر شده در این مقاله، برنج مورد نظر خود را خریداری نمایید.
نظر (0)